HUOM! VENNY - KOULUTUS KEVÄÄLLÄ JOENSUUSSA :

Aika ja paikka: kesk. 27. 3. 2024, klo 12.00 - 17.00, Joensuun tiedepuisto, ISLO, luentosali 2

ILMOITTAUTUMINEN: https://www.lukijose.fi/venny-koulutus/

Järjestäjänä : JOSE ry., Joensuun seudun erilaisten oppijoiden järjestö, joka tarjoaa neuvontaa ja koulutusta kaikille kiinnostuneille liittyen oppimisvaikeuksiin

V E N N Y SOPII HYVIN YLEISEEN , TEHOSTETTUUN SEKÄ ERITYISEEN TUKEEN !

ENNALTAEHKÄISY, VARHAINEN HAVAITSEMINEN SEKÄ TUKEMINEN

Visuaalisten hahmotusongelmien varhainen havaitseminen on kaiken A ja O, jotta pystyttäisiin ennalta ehkäisemään lapsen mahdolliset syvemmät seurannaisilmiöinä esiintyvät oppimisvaikeudet. Visuospatiaaliset prosessointitaidot ovat vahvassa yhteydessä lapsen yleiseen kognitiiviseen kehitykseen. Hahmotuskyvyn ongelmat saattavat näkyä koulutulokkailla usein vain visuaalisella puolella, mutta korjaamattomina ne voivat ilmetä myöhemmin monenlaisina haasteina niin kognitiivisessa kuin myös sosioemotionaalisessa kehityksessä. Noin yhdeksännestä ikävuodesta, eli kolmannesta luokasta eteenpäin korjaamattomien visuaalisten hahmotusongelmien seurannaisilmiöt näkyvät yleensä erilaisina oppimisen ongelmina, erityisesti matematiikan vaikeuksina, kielenymmärtämisen ja tuottamisen ongelmina, keskittymis- ja tarkkaavaisuusvaikeuksina, oman toiminnan ohjauksen eli OTO-ongelmina jne. jne. Tästä syystä olisikin visuaalisten hahmotusongelmien löytäminen ja korjaaminen mahdollisimman varhain todella tärkeää!

Lapsen ollessa noin 6-12-vuotias, hänen aivonsa ovat erityisen voimakkaassa kehitysvaiheessa, ja ennaltaehkäisevällä sekä kuntouttavalla ja korjaavalla työllä voidaan tehdä paljon. Aivojen kehitys jatkuu pitkälle yli kaksikymmenen ikävuoden. Ja hyvin tuloksin voidaan kuntouttaa myöhemminkin esim. yläkoulussa, ammatillisessa tai lukiossa (myös aikuisena). Jos mahdollisia visuaalisia hahmotusvaikeuksia ei kuntouteta, laajempien ja syvempien oppimisvaikeuksien sekä sosioemotionaalisten ongelmien seurauksena voi olla aikuisuudessa jopa yhteiskunnallinen syrjäytyminen.

VENNY 1 -kartoitusmenetelmä koulutulokkaille on ilmaiseksi ladattavissa (TUOTTEET-sivu), samoin myös VENNY-opetusvideo on ilmaiseksi katsottavissa! VENNY-kartoituksen avulla voidaan löytää mahdolliset lapsen visuaalisen hahmotuskyvyn ongelmat ensimmäisen luokan alussa. Siksi on olennaista, että lasten taidot kartoitetaan viimeistään kouluuntulovaiheessa ja tukea tarvitseville järjestetään kuntoutus mahdollisimman pian ja tarvittaessa myös riittävän pitkäjänteisenä, systemaattisena ja säännöllisenä.

Varsinkin oppimisvaikeuksien kanssa painiskeleva lapsi tarvitsee aivan erityisesti vanhempiensa sekä opettajiensa kannustusta ja rohkaisua sekä tunteen siitä, että hän on näiden taholta rakastettu ja pidetty vaikeuksistaan huolimatta. Aikuisen määrätietoinen ohjaus ja tuki ovat myös tarpeen. Tämä ”kunnioittamisen kulttuuri” välittyy aikuisten kautta myös lasten keskinäiseen maailmaan ja vuorovaikutukseen.

MIKSI  VENNY ?  Kuntoutuksen seuranta: Klikkaa oppilaan taulukoitua kuntoutusseurantaa suuremmaksi! Yksi oppitunti / viikko pienryhmässä!

HUOM! Allaolevan seurantataulukon M.Liisa opiskelee parhaillaan Jyyväskylän yliopistossa historian aineenopettajaksi ! (Tieto joulukuulta 2023)

PERUSAJATUS VENNY-kuntoutuksessa on, että Venny-harjoitusten avulla pyritään luomaan vahva perusta alemman tason taitojen eli visuaalisten hahmotustaitojen (viiva>pinta >syvyys -tasot) hallinnalle, joihin vastaavasti korkeamman tason taidot perustuvat (matematiikka, kielen ymmärtäminen, oman toiminnan ohjaus, looginen päättely jne.). Visuaaliset hahmotustaidot ovat siis välttämätön edellytys onnistuneeseen, opiskelussa ja yleensä oppimisessa tarvittavien korkeamman tason taitojen sujuvaan ja vaivattomaan hallintaan.

VENNY:ssä ei siis lähdetä liikkeelle pinnallisten oireiden korjaamisesta (konkreettiset laskuharjoitukset ja lukemisen ymmärtämisen harjoitukset jne.), vaan pyritään systemaattisesti etenevin ja säännöllisesti toistuvin visuaalisten hahmotustaitojen harjoituksin luomaan vahva perusta ja pohja korkeamman tason taitojen kehittymiselle. Tämän seurauksena ja tuloksena korkeamman tason taidot alkavatkin yleensä ajan mittaan vähitellen korjaantua ja kuntoutua, ja samalla myös lapsen kokonaisvaltainen kognitiivinen suoritustaso vahvistua sekä koulusuoriutuminen ja sosioemotionaalinen hyvinvointi parantua.

HUOM!   Voit ladata ilmaisen visuaalisten hahmotusvaikeuksien kartoitusmenetelmä VENNY 1 :n Tuotteet -osiosta.

O P E T U S M I N I S T E R I Ö on ollut mukana tukemassa kartoitusosion VENNY 1:n saamista opettajille helppokäyttöiseen muotoon 2008 - 2010 (K E L P O-hanke).

H E L S I N G I N JA U U D E N M A A N S A I R A A N H O I T O P I I R I, H U S on tukenut VENNYn kehittämistä lasten neuropsykologian erikoispsykologin konsultaatioiden tuella yli 10 vuoden ajan (vuoteen 2012).

Keksintösäätiö vuodesta 2012- / “Uusi suomalainen innovaatio”
Henry Fordin Säätiö 2015 EU- ja USA -suojaus

Maailmallakin ollaan kiinnostuneita VENNY :stä! Kotisivuilla kotimaisten kävijöiden lisäksi on satoja kävijöitä jo yli 5 0 maasta !

Japanilaisen säätiön edustajat kävivät tutustumassa kesällä 2019 VENNYYN ja japanilaisille opettajille oli suunnitteilla VENNY -koulutus Suomessa kesälle 2020. Suunnitelmat ovat valitettavasti kuitenkin siirtyneet korona-tilanteen vuoksi . . .

takaisin alkuun

VOIT   TOIMIA   NÄIN :

  • Tutustu VENNY-menetelmään ensin näiden nettisivujen avulla, myös lisämateriaalia on tilattavissa täältä.

  • Voit arvioida arkipäivässä oppilaasi visuaalista hahmotuskykyä seuraamalla hänen käytännön osaamistaan ja ymmärrystään. Ongelmat hahmottamisen alueella voivat ilmetä esim. vaikeutena ymmärtää kellonaikoja, rahankäyttöä, karttoja, abstrakteja käsitteitä ja sanojen välisiä suhteita sekä matematiikkaa. Myös merkittävä arkuus, sosiaalinen eristäytyminen ja jatkuva omaan maailmaan uppoutuminen sekä esim. ryhmäpeleistä ja -leikeistä vetäytyminen voivat olla merkkejä hahmotusvaikeuksista.

  • Mikäli huomaat oppilaallasi haasteita näillä alueilla, voit tehdä hänen kanssaan VENNY 1-kartoituksen. Perehdythän ensin huolellisesti taustatietoon ja ohjeisiin. VENNY 1 -kartoituksen voit ladata ilmaiseksi Tuotteet -sivulta. Mikäli kyse ei ole alkuopetuksen oppilaasta, voit myös tarkastella oppilaasi tilannetta opettajalle osoitetun kyselykaavakkeen avulla (kartoitusosio VENNY 1:n lopussa). Ja jos tarvetta ilmenee, voit ohjata hänet tutkimuksiin koulupsykologille.

  • VENNY 1 :n eli visuaalisten hahmotusvaikeuksien kartoitusosion arvioinnissa on kyse niin sanotusta pedagogisesti validista arvioinnista. Sen tavoitteena on, että arvioinnin tuloksista voitaisiin tehdä suoria opetusta koskevia johtopäätöksiä ja toimenpiteitä. Arviointi ei siis sinänsä ole itseisarvo, vaan tärkeintä on, että siitä seuraa suoria toimenpide-ehdotuksia lapsen/nuoren auttamiseksi  ja mahdollisten oppimisvaikeuksien ennaltaehkäisemiseksi ja  kuntouttamiseksi. Tähän on avuksi kuntoutuskirja  VENNY 2  alkuopastuksineen sekä kuntoutusmateriaali VENNY 1&3.                   

  • Mikäli VENNY ei vielä ole koulussanne käytössä, voit pyytää koulusi rehtoria tai koulutointa järjestämään VENNY-koulutusta. Koulutuksia järjestävät esim. kesäyliopistot, kuntien ja kaupunkien koulutoimet sekä HERO.

  • Oppilaan M.Liisa kuntoutusesimerkistä . . . Klikkaa yllä olevaa oppilas M.Liisan VENNY-kuntoutuksen seurantataulukkoa suuremmaksi, jotta voit tarkastella hänen edistymistään (1h/vk) alakoulusta aina lukion viimeiseen luokkaan asti. Kuntoutus kesti 3. lk:n alusta - 6. lk:n loppuun koulussa, yksi oppitunti viikossa, 2 - 4 oppilaan pienryhmässä (koko vaihteli vähän eri vuosina). Ps. Siirryin itse ko. koululle erityisopettajaksi tytön aloittaessa kolmannen luokan, joten siitä syystä VENNY-kuntoutus alkoi vasta niin myöhään kuin kolmannen luokan alusta.

Takaisin alkuun