HUOM! VENNY - KOULUTUS KAIKILLE KINNOSTUNEILLE KEVÄÄLLÄ JOENSUUSSA :

Aika ja paikka: kesk. 27.3.2024 klo 12.00 - 17.00 Joensuun tiedepuisto, ISLO, luentosali 2 ILMOITTAUTUMINEN: https://www.lukijose.fi/venny-koulutus/

Järjestäjänä : JOSE ry., Joensuun seudun erilaisten oppijoiden järjestö, joka tarjoaa neuvontaa ja koulutusta kaikille kiinnostuneille liittyen oppimisvaikeuksiin.

V E N N Y SOPII HYVIN YLEISEEN, TEHOSTETTUUN SEKÄ ERITYISEEN TUKEEN !

Visuaalisten hahmotusvaikeuksien kartoitus- ja kuntoutusmenetelmä VENNY on ainutlaatuinen, Keksintösäätiön vuodesta 2012 tukema innovaatio lasten/nuorten oppimisvaikeuksien ennaltaehkäisemiseksi sekä kuntouttamiseksi että kognitiivisen suorituskyvyn vahvistamiseksi. Visuaalisten hahmotusvaikeuksien kartoitusosio VENNY 1 on ilmaiseksi ladattavissa TUOTTEET-sivulta. Se laadittiin opettajille ym. käyttäjille ohjeineen helppokäyttöiseen muotoon ja vaivattomasti sovellettavaksi Opetusministeriön Kelpo-hankkeessa 2008 - 2010.

Yli 2000 varhaiskasvattajaa ja opettajaa on jo ympäri maata koulutettu VENNY-osaajiksi.

Lapsen/nuoren kuntoutus voi tapahtua yhtä lailla koulussa opettajan johdolla kuin kotonakin vanhempien, isovanhempien tai jonkun muun turvallisen aikuisen opastuksella. Tärkeää on, että kuntoutus on pitkäjänteistä, systemaattisesti etenevää ja säännöllisesti toistuvaa sekä, että ilmapiiri on lasta/nuorta rohkaisevaa ja kannustavaa.



Rakasta ja kannusta ilman suorituspaineita

Rakkaus lapseen perustuu siihen, että häntä kunnioitetaan suorituksista riippumatta omana itsenään. Myös opettamisessa ja oppimisessa kaikki lähtee aidosta välittämisestä. Aikuisten tehtävänä on auttaa ja tukea lasta hänen matkallaan aikuisuuteen. Kun lapsi kokee olevansa hyväksytty ja rakastettu, hänellä on kanavat auki myös oppimiselle. Hyväksyvä lämmin suhtautuminen, kiittäminen, kannustaminen, halaaminen ja yhdessä vietetty aika ovat lapsen ja hänelle läheisen aikuisen välisen vuorovaikutussuhteen peruspilareita.

Jotta lapselle kasvaa myös oikeanlainen asenne koulua ja oppimista kohtaan, huoltajienkin on osoitettava arvostavansa koulunkäyntiä. Välinpitämättömyys voi johtaa siihen, ettei lastakaan kiinnosta koulutyö. On hyvä muistaa myös se, että lapset kehittyvät eri tahdissa. Vertailu toisiin lapsiin kannattaa unohtaa. Lapsi tarvitsee kasvussaan rakkautta ja rajoja, eikä hänelle tule antaa liian suuria asioita elämässään yksin päätettäviksi. Aikuisen asettamat rajat luovat turvallisuutta niin pikkulapselle kuin murrosikäisellekin.

Voit toimia näin:

  • Tutustu ensin VENNYyn näiden sivujen avulla.

  • Mikäli kiinnostuit aiheesta, voit kysyä lapsesi opettajalta tai koulun rehtorilta, tehdäänkö koulussa visuaalisten hahmotusvaikeuksien VENNY-kartoitusta.

  • Voit itsekin paneutua asiaan syvällisemmin. VENNY 1 antaa perustiedot menetelmästä ja kartoituksesta. Voit ladata ilmaiseksi VENNY 1 -kartoituksen Tuotteet-sivulta.

  • Jos olet huomannut lapsellasi haasteita oppimisessa tai haluat muuten selvittää, millainen hänen tilanteensa on, voit tehdä hänen kanssaan VENNY 1-kartoituksen. Se on tarkoitettu lähinnä koulutulokasikäisille. Muista noudattaa ohjeita! Isommille lapsille/nuorille löytyy tulostettava kyselylomake VENNY 1 -kartoituksen lopusta, joka puolestaan auttaa huomaamaan mahdolliset ongelmat vanhemmilla koululaisilla.

  • VENNY 1 on pedagogisesti validi (sitä ei ole standardoitu), eli se antaa suoria, konkreettisia ja hyödyllisiä toimenpide-ehdotuksia lapsen kuntouttamiseksi ja auttamiseksi. Tähän on apuna myös ilmaiseksi katsottava opetusvideo sekä VENNY 2 ja VENNY 1&3 -kuntoutusmateriaalit ohjeineen.

  • Mikäli lapsen saamat VENNY -tulokset osoittavat tuen tarvetta, voit pyytää apua koulusta opettajalta tai erityisopettajalta asian ja mahdollisen kuntoutustuen selvittämiseksi. Koulupsykologi voi myös kartoittaa lapsen tilanteen ja kuntoutustarpeen.

  • Mikäli koululla ei ole resursseja auttaa lasta tässä, voit paneutua asiaan itsekin sekä hakeutua, mikäli vain mahdollista, päivän mittaiseen koulutukseen (Ajankohtaista-sivu). Koulutuksia pidetään yleensä syksyisin ja keväisin (esim. HERO/Hki). Voit myös tutustua itsenäisesti VENNY 2 ja VENNY 1&3 -materiaaleihin sekä myös kuntouttaa itse lasta/nuorta. Huom. Muista noudattaa ohjeita!

  • Käytännössä VENNY-työskentelyyn riittää yksi oppitunti viikossa yhteisiä harjoituksia. Tärkeintä on lämmin ja kannustava ilmapiiri. Älä vaadi liikaa, äläkä liian nopeasti. Riittävän ajan antaminen aivojen kuntoutua on oleellista. Muutos ei tapahdu viikoissa, vaan saattaa vaatia useitakin vuosia, mutta kuntoutus kuitenkin kannattaa. Tärkeää on antaa lapsen kehittyä ja kasvaa rauhassa tukien ja rohkaisten häntä. Positiiviset muutokset tulevat kyllä ajan mittaan näkymään sekä käytännössä että myös koulusuoriutumisessa.